Actuele virus dreiging: Ransomware

De telefoon ging, een klant belde in paniek op naar Pearl-IT. de vrouw aan de andere was moeilijk te volgen, maar na enkele seconden kon ze haar verhaal kwijt: “onze bestanden krijgen een voor een rare naam aan de achterkant van de naam”. Trek de stroomstekker van de PC eruit! roept de medewerker van Pearl-IT kalm. De vrouw aarzelt, want dat is toch slecht voor een computer? Het hoefde al niet meer want het was te laat. Alle bestanden op de computer van de vrouw, haar persoonlijke netwerkmap en de gedeelde netwerkmap van de afdeling was ook versleutelt. Het bedrijf was slachtoffer geweest van een gijzelvirus en een back-up van de afgelopen nacht moest terug gezet worden.

 

In het bovenstaand verhaal haalde een medewerker en virus binnen dat alle bestanden versleuteld. Na het versleutelen verschijnt er een melding op de computer dat alle bestanden versleuteld zijn en het wachtwoord of digitale sleutel pas gegeven word na het betalen van een bepaald bedrag. Dit word het gijzelen van bestanden genoemd. Dit virus word verspreid door bijlage in mail. Vaak doen criminelen zich voor als een bekend bedrijf waar een factuur in zit. Zodra de besmette bijlage geopend word opent u het virus en beginnen de problemen. Dit word niet altijd opgemerkt door een virusscanner of te laat.  Enige wat u kan doen is het virus verwijderen en een back-up terug zetten, indien die aanwezig is. Betalen heeft absoluut geen zin, niemand heeft ooit het wachtwoord of de sleutel gekregen!

 

Open deze bijlage nooit en gooi het mailtje meteen weg. Maar hoe herken je een kwaadaardig mailtje en hoe kun je dat controleren?

 

  • Vaak zit het mailtje vol met spel- en -grammaticale fouten. – NEP!
  • Vaak heeft het een onpersoonlijke aanhef. – NEP!
  • Vaak is het nogal onduidelijk waar het over gaat of is het kort door de bocht. – NEP!
  • Verwacht u op dat moment toevallig een mail van dat bedrijf of twijfelt u? neem dan contact op met het bedrijf in kwestie om de legitimiteit te controleren. – NEP!
  • Soms ontvangt u een overduidelijke nep mail. Enkele dagen of weken daarop volgend komt een professionelere mail met de informatie dat er onlangs een mep mail is gestuurd en dat uw gegevens gecontroleerd moet worden of dat er via een link ingelogd moet worden ter verificatie.- ook NEP!

 

Heeft uw organisatie behoefte aan professionele ondersteuning over dit onderwerp? Neem dan vandaag nog contact met ons op